Kemijski tretmani vode

Mnogima bi bazen trebao biti razonoda i mjesto opuštanja i uživanja, međutim nije tako, a sve zahvaljujući stalnoj brizi o kvaliteti vode. Stalno moramo voditi brigu o količini klora, algicida i flokulanta u vodi, da bi voda bila ugodna za kupanje.

OPĆENITO O KEMIJSKOM TRETMANU VODE

Bazen, kao objekt u kojem se pliva tj. uživa, osim lijepog izgleda, mora najprije imati savršeno čistu vodu. Sama cirkulacija bazena sa pumpama i filterima nije dovoljna da bi kvaliteta vode bila dobraJako je važno prema kubikaži bazena odrediti promjer filtera i pumpe cirkulacije, koji trebaju zadovoljiti uvjet da se bazenska voda mora, minimalno tri puta iscirkulirati u jednom danu. To je jako važno iz razloga što je bolja cirkulacija, tada je i potrošnja potrebnih kemikalija dosta manja. Voda u kojoj je slaba cirkulacija i pored svih kemikalija koje se ubace u vodu, neće biti kvalitetna. Pored pravog odabira opreme za cirkulaciju, još važnije je tretiranje bazena određenim kemikalijama.

HIDROLIZA S IONIZACIJOM SREBROM I BAKROM

ELEKTORILZA

ELEKTROLIZA S IONIZACIJOM SREBROM i BAKROM

RUČNI TRETMANI BAZENSKE VODE

Bazen se može ručno tretirati na način da se određene kemikalije ubacuju u vodu (pH, klor, algicid i flokulant) i svako dva do tri dana mjerit kvaliteta vode pomoću ručnih testera. Najvažniji dio u vodi je pH faktor, koji mora biti maksimalno uravnotežen, od 7,2-7,6 inače ukoliko je pH manji, voda postaje kisela i nagriza sve dijelove bazenskog postrojenja, a ukoliko je pH povišen voda je lužnatog karaktera i dolazi do peckanja  očiju i svrbeža na koži. U većini slučajeva voda ima tendenciju rasta pH vrijednosti, te je moramo smanjivati. Ručno to radimo tako da u bazensku vodu ubacimo određenu količinu  pH minus granulat, a sama količina ovisi o veličini bazena tj. kubikaži vode u bazenu.  Klor također mora biti u normalnim vrijednostima da bi mogao ubijati bakterije u vodi. Količina  klora mora biti 0,3-0,6 mg/l vode. Zavisno o količini vode u bazenu, u skimmere ili u kompenzacijski bazen (ukoliko je bazen sa preljevom) ubacuju se tablete klora (jedna ili više njih). Ukoliko su temperature danima ekstremno visoke, postupak mjerenja vrijednosti pH i klora treba raditi češće i po potrebi dodavati veće količine pH i klora.
Da se u vodi ne bi stvarale alge (klor ih ne može posve uništiti, a nakon nekog vremena postanu i imune na klor) treba ručno jednom tjedno dodati u bazensku vodu 1 dcl algicida. Jasno za veće bazene će ići i veća količina algicida. Ovo područje je jako osjetljivo kad dođe do ekstremno velikih temperatura. Tada, ukoliko se ne doda algicid u pravo vrijeme, voda postane žuta, nekad i crna te je nemoguće očistiti bazen kemikalijama.
Uz sve navedeno potrebno je u vodu jednom tjedno dodavati i flokulant. Sredstvo za okrupljavanje mokraće, znoja tj. mikronske nečistoće koje filter ne može zadržati. Sistem je isti, treba jednom tjedno dodati u vodu 1 dcl. flokulanta ili više opet zavisno o količini vode u bazenu.

AUTOMATSKI UREĐAJI ZA TRETIRANJE BAZENSKE VODE

Automatski uređaj za tretiranje bazenske vode se sastoje od automatske dozirne pumpe za doziranje  pH minus kiseline i jedne automatske pumpe za doziranje klora. Uz pumpe se nalazi i upravljački uređaj sa digitalnom kontrolom i digitalnim displejem. Rade na principu da se prilikom paljenja pumpe cirkulacije, odmah aktivira i automatski uređaj koji trenutno mjeri kvalitetu vode te po potrebi automatski dozira potrebnu količinu pH ili klora. One ubrizgavaju potrebne količine kemikalija dok ne dođu do zadatih vrijednosti. Tada se one same gase. Čim vrijednost pH ili klora nisu u zadanim okvirima, pumpe se automatski same aktiviraju. Automatske pumpe mogu biti membranske ili rotorske. Rotorske pumpe su bešumne i one se uglavnom montiraju na mjesta gdje  je strojarnica blizu ili u samoj kući. Membranske pumpe su puno snažnije i imaju veću snagu doziranja i namijenjene su i za male i velike bazene, međutim one proizvode vibracije prilikom doziranja te se ne preporučavaju u strojarnicama koje su u kući ili blizini kuće. Uz automatski uređaj dolaze i dvije polipropilenske bačve u kojima su kemikalije. Sam odabir i većih bačava znači i da duži vremenski period nećete trebati ubacivati kemikalije u bačve. Jasno i u ovom slučaju potrebno je ručno dodavati algicid i flokulant. Ukoliko želite imati sve automatizirano, tada u ponudi imamo pumpe malog kapacitete za automatsko doziranje flokulanta i algicida. Tada je u potpunosti izbjegnuta mogućnost zamućenja vode i stvaranja algi.

BAZENSKA VODA BEZ UPOTREBE KEMIKALIJA! JEDINSTVENI UREĐAJI U SVIJETU!

Stalnim zahtjevima vlasnika bazena koji ne žele sve gore navedeno tj. žele opušteno i bez brige uživati u čarima bazena, došli smo do jedinstvenih uređaja u svijetu, gdje u bazensku  vodu nije potrebno dodavati ništa – ni klor, ni algicid, ni flokulant, a bazenska voda je savršeno čista bistra i zdrava. Ove uređaje desetljećima koriste u SAD-u, a NASA ih koristi u svome svemirskome programu. Mnoge aviokompanije koriste ih za proizvodnju pitke vode, a u više od 70 zemalja u svijetu, koriste ih u proizvodnji pića (alkohol, pivo i vino).

Kao što je poznato, srebro je od davnina poznato kao jedno od najkvalitetnijih antibakterijskih sredstava koji ima ljekovita svojstva. Dodatak metala kao dezinfekcijskog sredstva za vodu potječe iz Antičkih vremena. Feničani su unosili srebrene niti u keramiku i bakrene amfore za skladištenje vode.